Sunday, June 1, 2008

Uspjeh Zenita pobjeda je nogometa

Sretan ishod Kupa UEFA

Čestitke Zenitu – i Istok ima "konja za trku"

Sjajni sastav Zenita postala je druga ruska osvajačica europskog trofeja, tri godine nakon moskovskog CSKA. Obje su imale svog Hrvata, dapače Ivicu. CSKA Olića, Zenit Križanca. Svaka čast, i Križancu i Zenitu, jer njihov je nogomet poletan, ofenzivan i ambiciozan, za razliku od Rangersovog, koji nas je podsjetio na – Grčku s Eura 2004.!
A o toj Grčkoj ne mislimo ništa dobra.

Iako volimo bivšeg Rangerovca Dadu Pršu, naše su simpatije bile na strani Zenita, koji nije dao Škotima da ga zaguše kao što su ranije zagušili Panathinaikos, Sporting i Fiorentina: i bez Pavela Pogrebnjaka, prvog topnika Kupa UEFA, petrogradski je sastav imao dovoljno eksploziva da probije škotski bunker. Prvi je to učinio Igor Denisov u akciji s junakom navijača, Andrejom Aršavinom, a zadnje je "ciglice" bunkera srušio Konstantin Zirjanov u 90. minuti na dodavanje Turčina Fatiha Tekkea.

Finale u Manchesteru donijelo je nekoliko zanimljivih podudarnosti. Prije 36 godina, Rangersi su svoje prethodno europsko finale odigrali protiv ruske momčadi, ali su tada bili bolji od moskovskog Dinama s 3:2; kao i rusku reprezentaciju, i Zenit danas vodi Nizozemac, Dick Advocaat, zvani Mali general.

Zenitaši su protiv glasgowskih plavaca okrunili blistavu europsku sezonu, u kojoj su redom rušili momčadi iz najjačih liga: Villarreal s 1:0 i 1:2, Marseille s 1:3 i 2:0, Bayer s 4:1 i 0:1 te Bayern s 1:1 i 4:0. Sjajna predstava u Leverkusenu, kojom je potučen Bayer, otvorila je oči cijeloj nogometnoj Europi na Zenitov potencijal, a 4:0 protiv samog Bayerna, uvjerljivog njemačkog osvajača trostruke krune izazvala je oduševljenje nadahnutom brzopoteznom igrom Rusa, koja podsjeća na kijevski Dinamo iz sedamdesetih i osamdesetih. A kijevski Dinamo, da ne zaboravimo, najbolja je slavenska momčad u povijesti.

Copyright Ozren Podnar & Soccerphile

Bet with Bet 365

World Soccer News

Soccer betting tips

Soccer Books & DVDs

No comments: