Wednesday, April 30, 2008

Marco Borriello - profil igrača

Novi talijanski bombarder

Je li stiglo vrijeme Marca Borriella?

Prisjećamo se samo jednog igrača prije Marca Borriella koji je toliko lutao prije no što je uistinu uspio. On je Luca Toni. Desetak je godina tražio sebe po klubovima od treće do prve lige, dok nije pogodio zlatnu žicu u Palermu. Kasnije je postao svjetski prvak, a danas je na pragu osvajanja Bundeslige s Bayernom.
Što je za Tonija bio Palermo, za Borriella bi mogla biti Genoa. Borriello, 25-godišnjak rodom iz Napulja, vodi na ljestvici strijelaca nakon 31 kola i zimus je zaradio prvi poziv u seniorsku reprezentaciju.

Odrastao je u napuljskoj četvrti San Giovanni a Teduccio, gdje mu još živi majka Margherita. Dok je bio srednjoškolac, umro mu je otac. Ima dva brata, starijeg Piergiorgija i mlađeg Fabija. Mlađi brat, koji igra braniča, zaradio je izvjesnu popularnost nastupom na reality showu Campioni (Prvaci).

Iza njega su četiri relativno neuspješna pokušaja u Milanu i posudbe nizu klubova. Formiran u Milanovim juniorima, 2001. je posuđen Triestini u četvrtoj ligi, gdje je stekao prvo profesionalno iskustvo. Iduće je godine preselio u trećeligaški Treviso, iz kojeg se, dokazavši se, vratio u Milan. Međutim, tamo nije pronašao prostora pored Ševčenka i Inzagija te je u siječnju 2003. opet poslan na posudbu, sada u Empoli, gdje je postigao prvi prvoligaški gol.
Cijelu je sezonu 2003/04 proveo u Milanu, okusivši i slast osvajanja naslova, ali opet u sjeni iskusnijih kolega. Stoga je 2004/05 iznajmljen Reggini, a 2005/06 Sampdoriji, da bi se nakon niza promjenjivih izvedbi četvrti puta vratio u Milan. I kad je napokon pronašao kontinuitet igara u matičnom klubu, 21. prosinca 2006. ispao je pozitivan na kortizon nakon utakmice 11. kola protiv Rome. Iako je tvrdio da je nedopušteno sredstvo u organizam unio slučajno, preko neke kreme za kožu, kažnjen je zabranom igranja do 21. ožujka, a kad je odradio suspenziju nije više našao mjesta u momčadi.
Uslijedila je još jedna posudba, ovaj puta Genoi, koja se zasad pokazala sretnim odredištem za Borriella. Iako su ga navijači primili prilično hladno, s obzirom da je nedugo ranije branio boje mrskog gradskog rivala Sampdorije, serijom je golova zaradio simpatije tribina. Osobito se proslavio 26. rujna hat-trickom u pobjedi od 3:2 nad Udineseom, dok je 2. prosinca obilježio stoti nastup u prvoj ligi. Na čelo je ljestvice strijelaca izbio 13. siječnja s dva pogotka protiv Lazija u Rimu, a 6. je veljače izborio prvi nastup u seniorskoj reprezentaciji u susretu protiv Švicarske u Zürichu. Tada je u 71. minuti ušao upravo umjesto Luce Tonija. Novo je priznanje stiglo 26. ožujka, kad je odigrao cijelo drugo poluvrijeme protiv Španjolske.
U strahovitoj konkurenciji koja vlada u Italiji punoj izvrsnih stranaca, napadaču nije lako pronaći mjesto pod suncem, no Borriello je vjerojatno ostvario upravo to u ovoj čarobnoj sezoni. S obzirom na to da je Milan suvlasnik (uz Genou) njegovih igračkih prava, nije isključeno da ćemo ga od ljeta i peti puta vidjeti među crveno-crnim vragovima na San Siru!

Osobna karta

Ime i prezime: Marco Borriello
Datum rođenja: 18. lipnja 1982.
Mjesto rođenja: Napulj
Visina i težina: 180 cm, 73 kg
Pozicija: centarfor
Momčad: Genoa
Broj dresa: 22

Copyright Ozren Podnar & Zri šport

No comments: