Sunday, February 26, 2006

Schweinsteiger Profile

Who's the new German stalwart

Bastian Schweinsteiger - another Effenberg?

Simbol novog Bayerna


Neumorni radnik koji stvara višak prostora i kvalitetno raspoređuje loptu, Bastian Schweinsteiger stoji pred blistavom karijerom u Bayernu i u reprezentaciji Njemačke. Svojim razvojem u zadnje dvije godine najavljuje se kao jedna od zvijezda predstojećeg Svjetskog prvenstva.

Izraz "meteorski uspon do slave" kao da je skovan za Bastiana Schweinsteigera. Još je 2001. bio član Bayernove momčadi koja je osvojila prvenstvo u konkurenciji do 17 godina, a godinu potom i prvenstvo do 19 godina. Već je u drugom dijelu sezone 2002/03, kao 18-godišnjak, uskočio u prvu momčad najvećeg njemačkog kluba, igrajući naizmjenično za seniore i za juniore. Godinu dana kasnije, nakon proslave prve seniorske Bundeslige s Bavarcima, našao se u reprezentaciji Rudija Vollera i putovao u Portugal na Europsko prvenstvo.

Schweinsteigera mnogi vide kao novog Sfefana Effenberga, donedavnog Bayernovom borca i kreativca sredine terena, a uistinu svom prethodniku sliči i tjelesno i po stilu igre. I još je, kao i Effenberg, rođen u znaku Lava!

Momak iz provincije potpisao je juniorski ugovor s Bayernom 1. srpnja 1998. i brzo se uspinjao kroz klupski podmladak. Osvojivši omladinsko prvenstvo 2002., probio se u Bayernove rezerve i odradio niz zapaženih nastupa u trećoj ligi.

Nakon samo dva treninga za prvu momčad, u jesen 2002. dobio je priliku od Ottmara Hitzfelda da debitira u Ligi prvaka. Samo nekoliko minuta nakon ulaska s klupe protiv Lensa, momak je pokazao vrijednost, pripremivši gol Markusu Feulneru. U prvoj je profi-sezoni skupio 16 nastupa i odmah se okitio dvostrukom krunom - sve prije 19. rođendana! Prvi je pogodak za Bayern postigao u rujnu 2003. protiv Wolfsburga, a u proljeće 2004. već je zaslužio prvi poziv u reprezentaciju.

(mn) Samo Makaay popularniji

Na Euru u Portugalu iskazao se kao jedan od rijetkih njemačkih igrača koji nisu razočarali, dok je Elf ispao u prvoj rundi s dva osvojena boda od mogućih devet. Svojom je borbenošću spasio Nijemce od veće nevolje, namjestivši klupskom suigraču Ballacku pogodak u porazu protiv Češke (1:2).

Mada je pokupio jednoglasne komplimente za nastup na Europskom prvenstvu, novi ga je trener, "glavonja" Felix Magath senzacionalno vratio među amatere početkom sezone 2004/05. Ipak, Bastian je među starim kolegama proveo samo tri tjedna, prije no što ga je Magath povukao natrag u prvotimce. Unatoč oštroj konkurenciji još devetorice veznih igrača, u nastavku sezone ovaj je dinamični, rastrčali vezist potvrdio ugled, doprinijevši značajno još jednoj Bayernovoj dvostrukoj kruni.

Prošle je sezone, u kojoj je osvojio drugu Bundesligu, Schweinsteiger izabran u navijačkoj anketi za drugog najboljeg igrača Bayerna, iza Roya Makaaya, a on i Nizozemac skupili su zajedno preko 80% glasova.

Jurgen Klinsmann, Vollerov nasljednik na klupi Elfa, nije imao dvojbe u pogledu nastavka Bastianove reprezentativne karijere te je mladić i u novom režimu nastavio gdje je stao pod Vollerom.

Prve je pogotke za izabranu momčad (odmah dva!) postigao 8. lipnja prošle godine protiv Rusije. Na Kupu konfederacija održanom istog mjeseca u Njemačkoj iznova je bio među najboljima, postigavši po pogodak Tunisu i Meksiku.
(op/nogomet)

(okvir)

Osobna karta

Ime i prezime: Bastian Schweinsteiger
Nadimak: Schweini
Datum rođenja: 1. kolovoza 1984.
Mjesto rođenja: Kolbermoor
Visina i težina: 181 cm, 77 kg
Pozicija: vezist
Broj dresa: 31
Bračno stanje: djevojka Daniela

Obrazovanje: srednja škola
Vrline: pristupačan, točan, lukav
Hobiji: glazba, druženje, Playstation
Moto: "Vjeruj u sebe"
Internet: www.bastian-schweinsteiger.de

Klupska karijera:
1990-92 Oberaudorf
1992-98 Rosenheim
1998-02 Bayern (II)
2002/03 Bayern 14 - 0
2003/04 Bayern 26 - 4
2004/05 Bayern 26 - 3
2005/06 Bayern 15 - 1

Reprezentacija:
2004-06 Njemačka 23 - 4


Uspjesi:
Njemačko prvenstvo 2003. i 2005.
Njemački kup 2003. i 2005.
Liga kup 2004.

Juniorska karijera:
Prvenstvo do 17 g. 2001.
Prvenstvo do 19 g. 2002.


HNL: Naslovi se osvajaju u gostima
Dinamo zeli rekordnu seriju
HNL - Usporedba s proslom sezonom
Dobro je zvati se Dinamo
Neka Svedska strahuje
Najbolje gol razlike u europskim ligama
Usporedna ljestvica
Argentina ili Hrvatska, pitanje je sad

Hotels in Zagreb

No comments: