Saturday, February 4, 2006

European Qualifiers In Sight

Euro 2008 Qualification Prospects

Will Scotland miss out on yet another finals?

Natjecanje u kvalifikacijama započinje 2. rujna ove godine. Iz svake skupine dvije prvoplasirane putuju u Austriju i Švicarsku. Obje zemlje domaćini automatski su uključene u završnicu.

Skupina A

Portugal
Poljska
Srbija i Crna gora
Belgija
Finska
Armenija
Azerbajdžan
Kazahstan

Jaka skupina s četiri momčadi koje mogu na Euro. Poslastica će biti i "derbiji začelja", dvoboji kavkaskih neprijatelja Armenaca i Azerbajdžanaca. Ovi potonji su Srbiji i Crnoj gori uzeli četiri od šest bodova u kvalifikacijama za Portugal 2004., pa je srpski tv-komentator na vijest da će opet igrati s Azerbajdžancima kliknuo: "Kud, bre, opet ovi!"

Skupina B

Francuska
Italija
Ukrajina
Škotska
Litva
Gruzija
Farski otoci

Jadna će Škotska preskočiti još jedno prvenstvo. Francuska i Italija veliki su favoriti, mada su naše simpatije s Ukrajincima. Prevelik je ulog u igri da bi bilo Francuska bilo Italija kiksali.

Skupina C

Grčka
Turska
Norveška
Bosna i Hercegovina
Mađarska
Moldavija
Malta

Najizjednačenija skupina, jedina iz koje se pet momčadi smije nadati plasmanu. Da, i naši pobratimi Mađari. Možda je Turska za nijansu iznad ostalih, dok su Grčka i Norveška podjednake. Zaboravimo da su Grci europski prvaci, ove će kvalifikacije biti sasvim druga pjesma.

Skupina C

Češka
Njemačka
Slovačka
Irska
Wales
Cipar
San Marino

Češka i Slovačka, bratske reprezentacije, teško će se zajedno plasirati u završnicu. No, jedna od njih bi to mogla učiniti, vjerojatnije Češka. Njemačka nikada ne posrće u kvalifikacijama, čak ni kad igra ispod svake kritike.

Skupina E

Engleska
Hrvatska
Rusija
Izrael
Estonija
Makedonija
Andora

Engleska je najjača, nema dvojbe. Jasno je i da će Rusija biti naš najžešći rival za drugo mjesto, dok je Izrael nagazna mina u grupi. Opasne Hrvatskoj mogu biti i Estonija i Makedonija, ne u smislu da će se plasirati iznad nje, nego da joj mogu otkinuti koji bod, kao što su već činile.

Skupina F

Švedska
Španjolska
Danska
Latvija
Island
Sjeverna Irska
Lihtenštajn

Neugodna skupina. Španjolska bi mogla, prvi puta nakon 1992., ostati bez nastupa u završnici. Švedska i Danska oduvijek se dobro razumiju a najbolje će im odgovarati po jedna pobjeda, umjesto dva neriješena.

Skupina G

Nizozemska
Rumunjska
Bugarska
Slovenija
Albanija
Bjelorusija
Luksemburg

Slovenija vjeruje da može dalje kao druga, iza Nizozemske. Međutim, odlučujući će dvoboj za to drugo mjesto biti između Bugarske i Rumunjske. I Albanija i Bjelorusija mogu nekome uzeti važne bodove.

No comments: