Romario on the way to 1000 goals

PSV takes nine goals off Romario!


Brazilian statisticians too "loose" for European taste

PSV zakinuo Romarija za devet golova!?

Romario je pet godina igrao u PSV-u s fantastičnim učinkom od 98 pogodaka u 109 ligaških nastupa.
Unatoč tome što je pomogao klubu u osvajanju triju prvenstava, PSV mu se "odužuje" tako što je proglasio devet njegovih golova - neslužbenim, a onda i nevažećim!

PSV takes nine goals off Romario!


Romario je dan prije 40. rođendana postigao još jedan (službeni) pogodak za Vasco, u porazu od 1:2 protiv Americe u regionalnom prvenstvu Rio de Janeira, što je po brazilskoj statistici njegov ravno 950. gol u karijeri. No, istovremeno je ostao "kratak" za devet pogodaka iz razdoblja 1988.-1993., kad je branio boje "elektroničara" iz Eindhovena.

Prije nekoliko dana, PSV je objavio da Romariju priznaje samo 165, a ne 174 gola, koliko on smatra da je postigao. Nizozemci su objasnili da je devet od tih golova postignuto u neslužbenim prijateljskim utakmicama, koje ni klub ni Nizozemski savez ne vode u svojoj evidenciji.

No, budući da Brazilci uvažavaju "sve žive" utakmice, uključujući i malo ozbiljnije treninge, razumljivo je da se Romario pobunio protiv stava svog bivšeg kluba.

Ipak, s obzirom da je Romario Brazilac, nema dvojbe da će njegovi sunarodnjaci i dalje voditi i tih devet golova kao službene. Naime, u spomenutih 950 golova ubrojeni su i mnogi Romariovi golovi iz prijateljskih utakmica u Brazilu, koje Europljani također ne bi priznali kao službene.

Romario, koji je sam sebe proglasio najboljim igračem u povijesti iza Pelea i Maradone, primio je posebne počasti od prijatelja i rođaka prilikom izlaska na teren protiv Americe, drugoligaškog kluba za koji strastveno navija njegov tata Edevair. Iako je priznao razočaranje porazom u utakmici regionalnog prvenstva, koji mu je pokvario rođendansku proslavu, najavio je da će nastaviti igrati barem toliko dugo koliko mu bude potrebno doseći brojku od 1000 golova. Pitanje je samo - po čijoj računici!

Opravdani su prosvjedi europskih nogometnih povjesničara, koji ispravno primjećuju da su i Pele i Romario većinu golova postigli protiv osrednjih ili slabih momčadi, za razliku od europskih strijelaca, koji tijekom godine imaju mnogo nepovoljniji omjer jakih i slabih protivnika.

HNL: Naslovi se osvajaju u gostima
Dinamo ?eli rekordnu seriju
HNL - Usporedba s pro?lom sezonom
Dobro je zvati se Dinamo
Neka ?vedska strahuje
Najbolje gol razlike u europskim ligama
Usporedna ljestvica
Argentina ili Hrvatska, pitanje je sad

© Soccerphile.com

Post a Comment

Previous Post Next Post