Luca Toni Profile

World Soccer News

Luca Toni Profile

Italian Soccer League
Luca Toni

Batistuta ima nasljednika!

Luca Toni više se ne zaustavlja. U Italiji nazivaju ga Kraljem Midom, jer svaka lopta koju dodirne postaje zlato. Za Firentince, on je novi Batistuta, dok je za Tonija Firenca odskočna daska za Njemačku 2006. Marcello Lippi ga prati i trlja ruke.

Bilo da se radi o nesposobnosti obrambenih igrača ili o valu odličnih ofanzivaca, apeninski navijači zadnjih godina gledaju mnogo efikasniji nogomet nego ranije, a najviše medijskih naslova rezervirano je za domaće napadače. I nijedan od njih ne dobiva više pažnje nego Luca Toni, udarna igla Fiorentine.

Toni je rođen u Frignanu kraj Modene 26. svibnja 1977. i upravo proživljava svoje zlatno doba. Luca je tjelesno vrlo moćan, obdaren istančanim smislom za gol te vrlo dobrom kontrolom lopte za igrača visokog 194 cm. Pretprošle je godine s 31 golom katapultirao Palermo u Prvu ligu, a zatim se potvrdio u Prvoj ligi s 20 golova, pomogavši Palermu na putu do prvog, povijesnog nastupa u Kupu UEFA.

U Italiji nazivaju ga Kraljem Midom, jer svaka lopta koju dodirne postaje zlato. Za Firentince, on je novi Batistuta, dok je za Tonija Firenca odskočna daska za Njemačku 2006. Izbornik Marcello Lippi ga prati i trlja ruke.

Došljak iz Palerma u novu se sredinu uklopio u tren oka i odigrao prvu četvrtinu sezone kao u snovima. Zapravo, jedini koji je imao takav start sezone u Fiorentini bio je Tonijev junak iz djetinjstva, Gabriel Batistuta, u kampanji 1994/95!

Zabija svakih 80 minuta!

Početkom studenog, Toni stoji sam na čelu ljestvice najboljih strijelaca s 12 golova u 10 kola, od čega samo jedan iz jedanaesterca. Uz to, u talijanskom je kupu ubacio šest golova u pet utakmica. Protiv opjevanih je talijanskih obrana uspješan bio 18 puta u 15 utakmica i nitko se ne usudi računati kakve će mu biti brojke koncem sezone nastavi li istim ritmom - ako je tako nešto uopće biološki moguće.

Pritom je Fiorentina na fantastičnom trećem mjestu, tri boda iza Milana i pet iza Juventusa, a diči se i pozicijom najefikasnije momčadi s 22 gola.
- "Sanjamo o Europi", veli trener Cesare Prandelli, nekadašnji "Juventin", no plodna i na trenutke spektakularna igra Ljubičica navodi navijače da sanjaju i o onom nemogućem, zabranjenom, neizrecivom: naslovu prvaka! Rubrika primljenih golova također prikazuje za Italiju neuobičajeno visoku brojku devet, no Luca Toni zasad nadoknađuje propusnost obrane.

No, samo osam godina ranije, nakon niza slabijih predstava s trećeligaškom Fiorenzuolom, priznao je tadašnjoj djevojci da mu malo nedostaje da se ostavi nogometa i prijeđe na neki običniji posao. U to je vrijeme imao nezgodnu reputaciju osrednje efikasnog igrača sporih nogu i neokretnog tijela. No, selidba u također trećeligaški Lodigiani iz Rima donijela mu je napredak u vidu 15 golova u 31 susretu te promociju u drugoligaški Treviso.

To je bio prijelomni trenutak u kojemu je svijet izgubio agenta za osiguranja, dostavljača ili informatičara, a u zamjenu dobio nogometaša. Luca se Trevisu odužio za povjerenje s novih 15 golova, što mu je omogućilo još jedan korak prema vrhu, ovaj puta u prvoligašku Vicenzu. Njegovih devet pogodaka nije bilo dovoljno za spas momčadi od ispadanja, ali su skauti uočili da se ovaj vrlo dobro snalazi i među najžešćim obranama.

- "Luca Toni očito nema samo 194 centimetra i dobar odraz, već i dobru kontrolu nad loptom, koju sjajno udara i s nekoć manje dragom, lijevom nogom." - ocijenio je Corriere dello Sport.

U jesen se 2001. preselio Robertu Baggiju u Bresciju, također u Serie A, gdje je polučio 13 pogodaka u 28 nastupa i zavrijedio pohvale starog renesansnog majstora (Baggija) za nogometnu vještinu. U usporedbi s Baggiom nije teško ispasti nespretnim, no dobri se Toni nije osramotio. Umjesto toga, ozlijedio je koljeno te je 2002/03 spao na 16 nastupa i dva gola, no Palermo je već računao na njega za pokušaj proboja u Serie A.

"Kad smo nabavili Tonija, znali smo da je to igrač koji će nas podići na viši nivo. On je velik napadač. Sve može uraditi dobro, ne samo zabijati golove. U stanju je nositi cijeli napad na svojim leđima." - guštao je Palermov trener, Francesco Guidolin.

- "Čuvanje lopte uvijek je bila jedna od mojih jakih strana. Sada sam tehnički napredovao, ali još je važnije od toga što cijela momčad radi za mene. Usporedbe s Batistutom? Gabriel je bio velikan, mislim da je čak nepravedno što me uspoređuju s njime."

Toni je ujedno i igrač koji izaziva najviše prekršaja, ali ne ostaje dužan obranama te i sam čini brojne prekršaje u napadu.


Transfer je bio pun pogodak za obje strane. Računajući službene i prijateljske utakmice, Toni je u ružičasto-crnom dresu, jednom od onih koji se poput majica Hrvatske ili Boaviste ne zaboravljaju, bio strijelac 78 puta u 23 mjeseca.

Izdajnik Palerma

Dirnuti igračevom brzom prilagodbom južnjačkom stilu života i strašću koju je iskazivao u igri, uz lijepo izrecitiranu izjavu "ne zanimaju me ponude većih klubova", Palermovi su navijači prigrlili momka sa sjevera. Kad ih je njihov idol iznevjerio, pisma puna mržnje krenula su u smjeru lokalnih i državnih časopisa, a zajednička svima bila je riječ "tradittore", izdajnik.

Strastvena ljubav koju su prema njemu osjećali južnjaci rasplinula se kad je u srpnju prekršio riječ da će na otoku ostati do kraja karijere. No, Toni je pristao uključiti se u projekt obnove Fiorentine, koji predvode novi vlasnici Ljubičica, braća Della Valle. Što ljubitelji Palerma misle o svom dojučerašnjem ljubimcu pokazali su prije mjesec dana, prilikom utakmice u kojoj je Italija izborila mjesto u Njemačkoj. Preko 20.000 Sicilijanaca zviždali su Toniju svaki puta kad bi dotakao loptu, a osobito kad je promašio dobru priliku par minuta prije kraja.

Predsjednik Palerma Maurizio Zamparini dolio je ulje na vatru, optuživši ga za pohlepu. - "Važniji mu je bio novčanik od vjernosti dresu". - rekao je capo.

- "Zamparinijeve su riječi nevjerojatne. Ja sam u Palermu propustio samo par utakmica i to zbog kazne, zabio sam 51 gol u prvenstvu i zajedno s drugima uveo sam klub u Kup UEFA. U zadnja dva mjeseca govorio je o meni više nego u dvije godine. Za mene su dvije godine u Palermu bile prekrasne, a njegovi napadi možda mu služe da opravda moj odlazak."

Talijani su poznati po lirskoj upotrebi ruku, a Toni nije iznimka. Kad postigne pogodak za Fiorentinu ili za repku, vrti desnom šakom pored glave, kao da želi reći: "Mama, javljam ti da sam opet zabio."

Ljubitelj "telefona"

Tu je gestu publika u Minsku vidjela tri puta, kad je Luca Toni hat-trickom potopio Bjelorusiju i praktično osigurao Italiji nastup na Mundialu. Stvari su izgledale manje blistavo kad su domaći poveli u 4. minuti, ali je Toni brzo vratio Italiju na pravi put. Prvo je u 6. minuti prsima ukrotio Camoranesijevo dodavanje prije no što je poslao loptu duboko u mrežu. Osam minuta kasnije, glavom je na pravo mjesto skrenuo centaršut Fabija Grossa, a "tricu" je zaokružio opet glavom, bacivši se na loptu koja se netom odbila od vratara Žaunova.

- "Bila je to čarobna, nezaboravna večer. Za postizanje tri gola uvijek je potrebno i nešto sreće, a igranje pored sjajnih igrača sve mi je olakšalo. Francesco Totti je bio odličan, upošljavao me je u pravim trenucima,. Camoranesi i Grosso dijelili su mi izvrsne asistencije, a Gilardino je stalo odvlačio obranu od mene."


Osobna karta
Datum rođenja: 26. svibnja 1977.
Mjesto rođenja: Pavullo nel Frignano
Visina i težina: 194 cm, 88 kg
Pozicija: srednji napadač
Klub: Fiorentina
Broj dresa: 30
Trajanje ugovora: 30. 6. 2009.

International: 13/5

Klupska karijera
1994/95 Modena 9 3
1995/96 Modena 25 5
1996/97 Empoli 3 1
1997/98 Fiorenzuola 25 2
1998/99 Lodigiani 31 15
1999/00 Treviso 35 15
2000/01 Vicenza 31 9
2001/02 Brescia 28 13
2002/03 Brescia 16 2
2003/04 Palermo 45 31
2004/05 Palermo 35 20
2005/06 Fiorentina 11 13

Reprezentacija:
2004- Italija 13 5

Copyright Soccerphile/Zri Sport

Post a Comment

Previous Post Next Post