Michael Essien

World Soccer News


Bizon iz Gane oborio rekord Chelseaja

Chelsea je usporio ritam dovođenja pojačanja. Vjerojatno ne zato što bi joj presušio izvor prihoda, već zato što je momčad već formirana i sada joj treba samo malo dotjerivanja. Jose Mourinho ocijenio je da je glavnina dotjerivanja potrebna u sredini terena pa je za 37,5 milijuna eura iz Lyona doveden moćni afrički vezist, 22-godišnji Michael Essien.

Bizon iz Gane oborio rekord Chelseaja


Reprezentativac Gane potpisao je s Chelseajem petogodišnji ugovor postavši najskuplja prinova u povijesti Chelseaja.

- "Želio sam njega, jer je on igrač koji će zaokružiti momčad već jaku na svakoj poziciji." - objasnio je Mourinho. - "Mislimo da je najbolji igrač kojeg smo mogli nabaviti za tu poziciju i da može igrati na bilo kojem mjestu u vezi. Mlad je, pun ambicije i ima profil igrača kakav nam je potreban."

Engleski je prvak lovio Essiena cijelo ljeto, ali je Lyon odbio ponude od 15, 24, 26, 31,5 milijuna eura. Odbio je čak i 31,5 milijuna plus Tiago Cardoso. Napokon je pristao na 37,5 milijuna eura, čime je Essien postao najskuplji igrač Chelseaja, za milijun skuplji od Didiera Drogbe, dovedenog prošle godine iz Marseillea.

- "Zaljubljen sam u Premiership. Mislim da mi neće biti teško priviknuti se, jer poznajem jezik i imam prijatelja u momčadi." - oduševljeno je pjevušio Ganac. - "Lyon me je želio zadržati, ali Chelsea je bila prejaka. Znam da bi mi Lyon povisio plaću, možda bi mi dao i više no što sam tražio, no volim Premier League. Već sam dugo priželjkivao igrati tamo, a Chelsea je postao jedan od velikih europskih klubova. Bit će to prava pustolovina za mene."

Kao Gerrard, Lampard, Ballack...

Novi trener Lyona, Le Guenov nasljednik Gerard Houllier, bio je žalostan zbog odlaska jedne od zvijezda momčadi. - "Smatram da je među šest najboljih srednjaka u Europi. Bili smo ga prisiljeni prodati mada nismo željeli, ali kad čovjek ne želi više igrati u klubu, ne preostaje drugo nego otvoriti mu izlazna vrata."
Houllier je uvjeren da Chelsea nije preskupo platila Essiena. - "Mislim da nije precijenjen. U Europi nema mnogo igrača poput njega. On je u klasi Gerrarda, Franka Lamparda i Michaela Ballacka."

Direktor francuskog prvaka Bernard Lacombe, stari lisac i nekadašnji centarfor Tricolora, sretan je kako se raspleo posao oko Essiena. - "Financijski, bila je to izvanredna operacija. Odšteta za Essiena je trećina našeg proračuna, a jednaka je cijelom budžetu nekih prvoligaških klubova. Međutim, za Michaela prelazak nije bio pitanje novca. Igranje u Engleskoj bio je njegov san."

Predsjednik Lavova Jean-Michel Aulas dodao je. - "S velikim žaljenjem ispraćamo Michaela. Željeli smo ga zadržati, ali ga nismo mogli prisiliti da ostane. Zadnja dva mjeseca nije više želio igrati u Lyonu. Za momčad, to je korak natrag, ali klub je napravio dobar posao."

Essienov je kolega iz obrane Lavova, Anthony Reveillere, dodao. - "Lyon je postojao i prije Michaela Essiena i postojat će nakon njega, no istina je da smo izgubili fantastičnog igrača.

Lyonov je bivši trener Paul Le Guen ovako opisivao svog mezimca. - "Nevjerojatan je. Volio bih da ga mogu koristiti istovremeno i kao srednjaka i kao braniča." Sličnim je riječima bio opisivan i Marcel Desailly, također rodom iz Gane, točnije - Accre. A Essien je rođen i odrastao u Accri. Proveo je djetinjstvo driblajući drveće, a ponekad se i zabijajući u njih, što je sudeći po njegovoj snažnoj građi moglo biti štetno i za drveće. Završio je gimnaziju 1998. u školi Svetog Augustina.

Karijeru je počeo u lokalnom klubu u Accri, Liberty Professionalsima. Priliku za prodor dobio je igrajući na Svjetskom prvenstvu do 17 godina na Novom Zelandu. Nastupom je privukao mnoge europske skaute te je dobio poziv na probu kod Manchester Uniteda. Dok je bio na probi na Old Traffordu, obijedili su ga da je navodno odnio previše besplatnih majica iz klupskog dućana. Ni Unitedovim se trenerima nije dopao, ali su mu ponudili kaljenje u svojoj podružnici, belgijskom Royal Antwerpenu. Essien je odbio te se neko vrijeme pritajio u stanu svog menadžera u Monte Carlu, ali mu je menadžer sredio transfer u Bastiju.

Tada 17-godišnji Essien u Bastiju se uključio igrajući na raznim pozicijama - na lijevom beku, desnom beku i kao stoper. Kad se jedan suigrač ozlijedio, dobio je priliku zaigrati u vezi i otkrio da je rođen za to mjesto. Kao Bastijin igrač, blistao je na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2001. u Argentini, gdje je sa zemljacima dogurao do srebra, a iduće je godine na Afričkom prvenstvu debitirao i za seniorsku reprezentaciju Gane.

Rađanje "čudovišta"

Bastia se prometnula u jedno od iznenađenja francuske sezone profiliravši se kao kandidat za plasman u Kup UEFA, no to joj je izmaklo zbog pada forme u završna dva mjeseca. Essien je, igrajući svoj dotad najbolji nogomet, bio pogonska snaga momčadi. U ljeto je 2003. izazvao zanimanje Liverpoola i Evertona, no uskoro se našao u središtu natezanja između Lyona i PSG-a.

PSG je nudio 700.000 eura više, no Essiena je perspektiva igranja u Ligi prvaka privlačila Lyonu i nikako nije htio potpisati ugovor s Parižanima. Bastia nije imala drugog izbora nego transferirati ga Lyonu za 7,8 milijuna. Otočani ipak nisu bili očajni, s obzirom da su s Afrikancem ostvarili dosad najveći prihod, za 200.000 eura veći od onog koji su im donijeli prethodni rekorderi, Frederic Nee i Franck Jurietti.

U Lavovima, tada dvostrukim prvacima Francuske, Essien je postao "čudovište" od igrača. Igrao je kao defanzivni vezni te je bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje Lyonovog trećeg uzastopnog naslova. Suigrači su ga prozvali "Bizonom", što je on komentirao riječima: - "Još nisam naišao na nekoga tko me može srušiti."

I 2005. je bio standardan član sastava koji je i četvrti puta zaredom postao francuski prvak, da bi ljetos zaključio da u Francuskoj ne može postići ništa što već nije te da bi ga ostanak u Lyonu ograničio u širenju obzora. Također je osjetio da bi mogao biti prikraćen i financijski, jer nije bez vraga što praktično svi veliki igrači iz francuske lige kad-tad presele na Otok ili u Italiju.

Chelsea je u trku za Essienom ušao u ožujku, ali je Aulas tada objavio da igrača nikako ne namjerava pustiti. Pritisak se Engleza nastavio, no kad je Lyon idućih mjeseci odbio pet uzastopnih ponuda Chelseaja, igrač je najavio štrajk radi slamanja uprave najvećeg francuskog kluba. U međuvremenu, Houllier je izostavio Essiena s prve tri ligaške utakmice, u iščekivanju neminovnog dogovora dvaju klubova.

U srpnju je Aulas izjavio da bi Chelsea morao platiti 45 milijuna želi li odvesti Essiena u London, na što je Chelseajev direktor Peter Kenyon otputovao u Francusku na pregovore. Kenyon je malo omekšao Aulasa, pred njegov susret na vrhu s Romanom Abramovičem, kada je konačno "skuhan" najveći transfer u povijesti kluba sa Stamford Bridgea.

Essien je u Francuskoj bio jedan od najtvrđih igrača, no spremno priznaje da je mamin sinek koji svakodnevno razgovara s mamom Abom u Gani. Tvrdi da prespava više od pola dana, "13 ili 14 sati u prosjeku", ali su mu utakmice obično prekratke, jer u 90 minuta ne uspjeva potrošiti svu energiju. Zna li se kakva trka vlada na susretima Premiershipa, Essien je vjerojatno dospio na pravo mjesto.

(Ozren Podnar)

Osobna karta

Ime i prezime: Michael Essien
Datum rođenja: 3. prosinca 1982.
Mjesto rođenja: Accra (Gana)
Pozicija: srednji vezni
Visina i težina: 180 cm, 77 cm

Karijera
1999/00 Bastia 0 - 0
2000/01 Bastia 12 - 1
2001/02 Bastia 24 - 4
2002/03 Bastia 29 - 6
2003/04 Lyon 34 - 3
2004/05 Lyon 37 - 4
2005/06 Chelsea

Uspjesi:

2 prvenstva Francuske (2004. i 2005.)
1 finale francuskog kupa (2002.)
1 Afričko prvenstvo do 17 godina (1999.)
1 bronca na Svjetskom prvenstvu do 17 godina (1999.)
1 srebro na Svjetskom prvenstvu za juniore (2001.)
Igrač godine u Francuskoj (2005.)

Chelsea Related

Chelsea Baku To Life

Kepa's Last Stand

New Chelsea Stadium

Chelsea v Liverpool

The Torres Mystery

Mourinho Calls It A Day

© Soccerphile.com

Post a Comment

Previous Post Next Post