European leagues Hajduk

Kako guraju branitelji naslova


Hajduk i Rangers, najslabiji prvaci

Kako guraju branitelji naslova


Splitski Hajduk jedan je od najlošijih branitelja naslova prvaka u novoj sezoni, što po mjestu koje zauzima na ljestvici, što po zaostatku za vodećim u svom prvenstvu. Pogled na ljestvice najjačih liga u Europi pokazuje da u devet zemalja prošlogodišnji prvaci drže prva mjesta, dok najslabije stoje Benfica, Rangers i - Hajduk.

Čestitke idu Bayernu, Chelseaju, Juventusu i Olympiakosu, prvacima koji vode u svojim prvenstvima bez izgubljenog boda. Chelsea i Olympiakos pritom nisu primili ni gol, no Grci su odigrali samo tri kola pa njihov podvig ima nešto manju težinu. Ostali su prvaci koji se drže na vrhu Lyon u Francuskoj, Šahtar u Ukrajini, Wisla u Poljskoj, CSKA u Bugarskoj i Steaua u Rumunjskoj, dok se Partizan u SICG i Basel u Švicarskoj nalaze na diobi prvog mjesta.

Blizu prvog mjesta, s odličnim izgledima da se umiješaju u borbu za novi naslov, nalazi se Fenerbahce, koji zaostaje za dva boda za Galatasarayem i belgijski prvak Club Brugge, s nevelika četiri boda zaostatka za Standardom.

Tko je pao u formi?

U Nizozemskoj je PSV već nakon pet kola zaostao za krupnih pet bodova za tandemom na vrhu AZ - Feyenoord. Na pet bodova od prvoplasiranog MTK je i stari Hajdukov "prijatelj", mađarski Debrecen.
Bečki se Rapid šulja na trećem mjestu austrijske ljestvice, ali sa šest bodova manjka u odnosu na Austriju. Jednak manjak bilježi i praška Sparta za češkim liderom Slovanom iz Libereca, no ona je igrom brojki tek na petom mjestu ljestvice.

Mada drži pristojno treće mjesto, u nevolji je Glasgow Rangers, jer mu vodeći Hearts bez izgubljenog boda bježi čak osam bodova. U tako neizjednačenoj ligi kao što je Škotska, osam bodova je velik zaostatak, mada se Rangersi i dalje ravnaju po Celticu, odmaklom tri boda. Na razini Rangersa, ali na nižem mjestu na ljestvici, nalazi se splitski Hajduk, koji Dinama prati iz daljine od osam bodova, pri čemu ispred sebe ima još četiri momčadi, uključujući jake Rijeku i Varteks.

Na najružnijim su mjestima španjolski prvak Barcelona (10.), ali samo s četiri boda manje od Celte, te portugalski, Benfica (11.), koja udaljena šest bodova od vodećih Porta, Brage i Nacionala.


Prvaci s najvećim zaostacima
Hrvatska: Hajduk (6.) -8
Škotska: Rangers (3.) -8
Portugal: Benfica (11.) -6
Austrija: Rapid (3.) -6
Mađarska: Debrecen (6.) -5
Nizozemska: PSV (4.) -5
Slovačka: Artmedia (2.) -5

Broj u zagradi označava trenutni plasman, a negativni broj predstavlja zaostatak za vodećim



Prvaci na "svom" mjestu

Ukrajina: Šahtar 23/9
Engleska: Chelsea 18/6
Njemačka: Bayern 18/6
Francuska: Lyon 17/7
Švicarska: Basel 17/8
SICG: Partizan 15/6
Poljska: Wisla 14/6
Rumunjska: Steaua 14/6
Bugarska: CSKA Sofija 13/5
Italija: Juventus 12/4
Grčka: Olympiakos 9/3

Napomena: brojke označavaju broj bodova i broj odigranih utakmica

(SN)

Post a Comment

Previous Post Next Post